Συμβουλές για να αποκτήσεις υγιή και λαμπερά μαλλιά!

Η υγεία των μαλλιών ξεκινά από μέσα μας!

Τα υγιή και λαμπερά μαλλιά είναι αποτέλεσμα σωστής και εντατικής περιποίησης με χρήση ποιοτικών προϊόντων και συχνή επίσκεψη στο κομμωτήριο. Ωστόσο, εάν δεν φροντίζουμε από μέσα τον εαυτό μας καταναλώνοντας τροφές υψηλής διατροφικής αξίας, όλα τα παραπάνω δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Διατροφικές απώλειες μπορεί να οδηγήσουν σε μαλλιά θαμπά, σπασμένα και εύθρυπτα.

Θρεπτικά συστατικά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών είναι η βιταμίνη Α, μερικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β,  η βιταμίνη C, ο χαλκός, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, η πρωτεΐνη και το νερό. Πάμε να δούμε σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε!

Βιταμίνη Α: Περιέχεται στα κόκκινα, τα κίτρινα και τα πορτοκαλί λαχανικά π.χ.πιπεριές, καθώς και στα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως μπρόκολο και λάχανο. Από τις ζωικής προέλευσης τροφές θα τη βρούμε στο συκώτι, το γάλα, τα αβγά και τα ιχθυέλαια.

Βιταμίνη Β6, φολικό οξύ και Β12: Η βιταμίνη Β6 βρίσκεται κυρίως σε τροφές όπως κοτόπουλο, ψάρι, χοιρινό, συκώτι και σόγια, αλλά και κάποιους καρπούς, φιστίκια και λαχανικά. Το φολικό οξύ βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα σκουροπράσινα λαχανικά, το συκώτι και τα δημητριακά ολικής άλεσης.Τέλος η Β12 βρίσκεται σε αποκλειστικά ζωικές πηγές όπως συκώτι, αβγά, ψάρι και γάλα.

Βιταμίνη C: Τη βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή, σκουροπράσινα λαχανικά, στις ντομάτες, μπανάνες, πατάτες και πιπεριές.

Σίδηρος: Προσλαμβάνεται από τον οργανισμό μας κυρίως μέσω του ζωικού κόκκινου κρέατος, κυρίως από το μοσχάρι. Πολύ καλή πηγή σιδήρου είναι το συκώτι αλλά το βρίσκουμε και στα όσπρια όπως φακές και ρεβίθια μόνο που για την καλύτερη απορρόφησή του πρέπει να το συνδυάζουμε με υδατάνθρακα, πχ ρύζι.

Χαλκός: Ο χαλκός είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που το βρίσκουμε στο συκώτι, τα θαλασσινά, στους σπόροι και τα φιστίκια.

Ψευδάργυρος: Πρόσφατα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο ψευδάργυρος παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της κερατίνης (βασικής δομικής πρωτεΐνης των μαλλιών). Έτσι κρίνεται σημαντική η πρόσληψη τροφών όπως κρέας, συκώτι, θαλασσινά, μαγιάς μπύρας, αβγών, και σόγιας.

Πρωτεΐνη: Όπως συμβάλει στην ανάπτυξη των μυών, συμβάλει και στην ανάπτυξη της τρίχας. Τη βρίσκουμε στο κρέας, μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό, με σειρά περιεκτικότητας, γιαούρτι, γάλα, αβγά, βρώμη ή άλλα δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρι και όσπρια.

Σε γενικές γραμμές εάν ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη θα είμαστε υγιείς και αυτό θα φαίνεται! Μόνο μην ξεχνάτε να πίνετε πολύυυυ νερό!

 

Comments are closed.